Protez nedir?
Çürük, periodontal nedenler, travma vb gibi nedenlerle dişlerini kaybeden hastalarda estetik ve fonksiyonel ihtiyaçların iadesi amacıyla yapılan yapay restorasyonlardır.
Protez çeşitleri nelerdir?
1.Sabit protezler (Kron-Köprü protezleri)
2.Hareketli protezler (Bölümlü veya Tam protezler)
3.İmplant üstü protezler (sabit veya hareketli protezler)
1. Sabit protezler
Sabit protezler eksik dişlere komşu dişlerin preparasyonu ile yapılabilmektedirler. Materyal olarak metal destekli sistemler ve metal desteksiz sistemler kullanılabilir. Sabit protezler ağızdan çıkarılmadığından hastalar tarafından psikolojik yönden de daha kolay kabul görmektedir. Doğal görünümlü ve estetiktirler.
Kron protezi nedir?
Kanal tedavisi görmüş dişler, çürük, kırık ve çeşiti nedenlerde madde kaybı fazla olan dişlerin küçültülerek kaplanması işlemidir. Diş veya implant destekli uygulamaları mevcuttur.
Köprü protezi nedir?
Bir veya birden fazla diş eksikliği varsa ve eksik bölgenin her iki tarafında da sağlıklı dişler mevcutsa, bu iki yakadaki dişlerden destek alınarak eksik dişlerin tamamlanmasına yönelik bir restorasyondur. Köprü protezleri de kron protezleri gibi dişlere yapıştırılarak sabit kalmaları sağlanır. Diş veya implant destekli uygulamaları mevcuttur.
2. Hareketli protezler
Dayanak dişlerin arasındaki mesafenin köprü protezi için uygun olmadığı, gelecek yükleri kaldıramayacağı durumlarda hareketli protezler tercih edilmektedir. Bölümlü protezler diş ve doku destekli protetik uygulamalardır. Hem diş hemde doku destekli olabilmektedirler. Dişlere tutuculuk sağlamak için uygulanan kroşe diye adlandırılan unsurlar ile bağlanmaktadırlar. Doku destekli protezlerde ise doku yüzeyi doku desteğini sağlayarak kuvvetlerin dokuya dağılmasını sağlamaktadır.
Tam (total) protez nedir?
Ağızdaki tüm dişlerin kaybedilmesinin ardından yapılan doku destekli hareketli protezlerdir. Özel akriliklerden bir yapı üzerine yine akrilikten yapılmış dişler kullanılarak hazırlanır. Diş desteği olmadığı için tutuculuk sağlamak amacı ile destek dokuları tamamen içerisine alan ölçüler ile yapılmalıdır. Ayrıca doku desteğinin yanı sıra implant destekli tam protezler de tutuculuk açısından hastalar için tatmin edici sonuçlar vermektedir.
Bölümlü (hareketli) protez nedir?
Kısmi diş eksikliğinde yani dişlerin bir kısmının kaybedilip bir kısmının ağızda olduğu özel akrilik ve/veya metaller birlikte kullanılarak hazırlanan kroşe (kanca) adı verilen metal parçaları ile dişe tutunmayı sağlayan ve hastaların isteğine bağlı olarak çıkarılıp takılabilen protezlerdir.
İmplant Nedir?
Kaybedilen dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve genelde titanyumdan yapılan yapay diş kökleridir. İmplant doğal dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlayan en iyi alternatif tedavi metodudur. Diş kaybının ardından meydana gelen kemik rezorbsiyonunun durdurulması için de implant uygulamaları önem arz etmektedir. İmplant yerleştirildikten sonra kemik ile implant arasında osseointegrasyonun gerçekleşmesi beklenir. İmplant üstü protezler bu sürecin tamamlanmasının ardından hassas bir teknik ile tamamlanmaktadırlar. İmplant destekli protezler ile doğal ve estetik sonuçlar elde edilir. Doğru teşhis, yeterli bilgi, tecrübe ve ekipmanla uygulandığında implant destekli protezler, hasta ve hekim açısından olağanüstü başarılı sonuçlar verebilen bir tedavi şeklidir.
Anabilim dalımızda estetik gereksinimlere bağlı laminate veneer uygulamaları ve tam seramik materyaller ile kron-köprü tedavileri CAD/CAM sistemi ile yapılabilmektedir. Tam veya bölümlü dişsizliği olan hastalarımıza implant destekli kron-köprü, hibrit ve overdenture protezler, ayrıca 4 implanttan destek alan ve ameliyatı takiben hemen protez uygulamasını içeren All-on-four konseptinde tedaviler uygulanmaktadır. Temporomandibular eklemi (çene eklemi) ilgilendiren rahatsızlıkların tedavisi ve diş sıkma/gıcırdatmasın önlenmesini amaçlayan gece plağı uygulamaları da kliniğimizde yapılmaktadır. Ayrıca kliniğimizde gülüş tasarımını ideal şekilde yapabilmek amacı ile kullanılan laser cihazı bulunmaktadır.